Opleiding

 

Opleiding tot sportmasseur voor paarden bij Bartels Horse & Health Instituut en inschrijving bij PaardenMassageNederland.

Visie

Bartels Horse & Health Instituut (voorheen: Bartels & Bascule) is een organisatie die zich primair richt op het opleiden van paardensportmasseurs die zich onderscheiden door hun kennis, analytisch vermogen en uitstekende vaardigheden.

Helaas is (sport)masseur voor paarden geen beschermd beroep. Dit houdt in dat ook niet-gediplomeerde mensen zich deze titel kunnen toe-eigenen. Bijvoorbeeld degenen die slechts één dag of een workshop van enkele dagen hebben gevolgd, kunnen als sportmasseur aan de slag gaan. Om aankomende sportmasseurs voor paarden de mogelijkheid te bieden zich te onderscheiden, is dierenfysiotherapeut en bewegingswetenschapper i.o. Gisella Bartels, enkele jaren geleden gestart met de opzet van een gedegen opleiding tot sportmasseur voor paarden. Zij is de opleiding in de eerste plaats gestart vanuit de overtuiging dat écht gedegen kennis, een goed inzicht en goed bevestigde vaardigheden, kunnen resulteren in meer plezier en prestaties voor paard en ruiter. De opleiding is dan ook geschikt voor zowel diegenen die een carrière als paardensportmasseur nastreven, als voor diegenen die graag meer kennis en vaardigheden willen opdoen om te gebruiken bij de ondersteuning en training van eigen paard.

Docenten en examinatoren

Hoofddocent is Gisella Bartels en zij zal tijdens de opleiding en de examens ondersteund worden door gastdocenten en examinatoren die zijn geselecteerd op hun kennis en kunde. Bij de praktijklessen wordt Gisella geassisteerd door meerdere praktijktrainers die zelf eerder deze opleiding hebben gevolgd en hun diploma hebben behaald en daarnaast kunnen bogen op hun eigen waardevolle ervaring. Cursisten krijgen door deze werkwijze veel feedback en persoonlijke aandacht.

De masseurs die met goed gevolg de opleiding hebben afgerond, worden in het register van PaardenMassageNederland opgenomen. Zij verplichten zich hiermee jaarlijkse nascholing te blijven volgen en hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden.

Gisella Bartels.

Opleidingsopzet en –duur

Bewust is gekozen voor een opleidingstraject van een jaar. Het is onmogelijk goed te leren masseren en alle bijkomende kennis op te nemen in een cursus van enkele dagen. De periode van minimaal een jaar is noodzakelijk voor een goede beheersing van alle facetten die komen kijken bij het analyseren en masseren van paarden. Cursisten worden gestimuleerd gedurende de opleiding veel praktijkervaring op te doen. Daarnaast worden vele praktijkvoorbeelden besproken en gezamenlijk worden enkele casussen volledig doorgenomen. Tevens wordt er vanuit de opleiding stageplaatsen aangeboden waar de cursisten onder begeleiding van een stagebegeleider een aantal volledige consulten kunnen bijwonen. Alleen degenen die aan het eind van de opleiding slagen voor zowel het verslag, het theorie-examen als het uitgebreide praktijkexamen, ontvangen het diploma en mogen zich aansluiten bij PaardenMassageNederland.

Meer inhoudelijke informatie over de opleiding 'Sportmasseur voor Paarden' is te vinden op de site van Bartels Horse & Health Instituut: https://bartelshorseandhealthinstituut.nl/opleiding-tot-sportmasseur/ 

De accommodatie

Bartels Horse & Health Instituut is gevestigd in Prinsenbeek, en voor de opleiding wordt gebruik gemaakt van de mooie en veelzijdige locatie van Stal De Belvédère te Hoeven. Op deze locatie worden wij gastvrij ontvangen door grand prix amazone Karen Nijvelt en haar team.