De opleiding tot sportmasseur voor paarden
Zie jij de opleiding sportmasseur voor paarden wel zitten? Bij Bartels Horse & Health Instituut ben je aan het juiste adres! Onze opleiding onderscheidt zich op vele fronten. Zoals:
- Ervaren docenten en intensieve begeleiding.
- Veel aandacht voor de beweging van het paard.
- Klinisch leren redeneren
- Samenwerken met andere disciplines
- Wetenschappelijk onderbouwde en bewezen massagetechnieken
Wat leer je?
Opbouw van de opleiding
Praktische zaken
Wat leer je tijdens de opleiding?
Bij Bartels Horse & Health Instituut word je in een jaar tijd opgeleid tot sportmasseur voor paarden. Dit is een CRKBO geaccrediteerde opleiding. Je ontwikkelt de nodige kennis en vaardigheden om dit mooie beroep uit te oefenen. Je leert veel over de anatomie, bewegingsleer, diverse onderliggende processen en natuurlijk het masseren zelf.
Tijdens de opleiding is er extra aandacht voor beweging, klinisch redeneren en de bewegingsanalyse. Een goede sportmasseur werkt niet alleen nauw samen met de eigenaar / ruiter van het paard, maar ook met andere professionals die het paard verder kunnen helpen. Als sportmasseur spreek je de taal van de dierenarts, maar kun je ook aan klanten uitleggen wat je bevindingen zijn. Cursisten leren tijdens de opleiding om voor ieder paard een massageplan op maat te maken. Uiteraard word je tijdens de studie intensief begeleid door zeer ervaren docenten.
Opbouw van de opleiding
De opleiding is verdeeld over 4 modules. Hieronder vindt je een kort overzicht van de verschillende modules. Benieuwd naar een uitgebreide uitleg per module? Lees dan verder op de website van Bartels Horse and Health Instituut.
Tijdens module 1 komen anatomie, biomechanica en diverse fysiologische processen aan bod. In de praktijk leer je diverse vaardigheden die nodig zijn om een paard te kunnen beoordelen op stand. Ook leer je palperen en om basis massagetechnieken toe te passen ter ontspanning en preventie.
Module 2 staat in het teken van bewegingsleer. Tijdens de opleiding maak je een gestructureerde analyse van een paard in beweging. Daarbij worden zowel de benen als wervelkolom meegenomen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gezond, functioneel en afwijkend bewegen. Je herkent en benoemt (in vaktaal) welke structuren mogelijk een verstoord bewegingspatroon laten zien.
In module 3 word je voorbereid op je toekomst als professional. De omgang met klant en paard komt aan bod, evenals de samenwerking met andere professionals.
In module 4 gaan we vooral met de praktijk aan de slag. Je werkt met eigenaren en paarden met een concrete hulpvraag. In deze fase ontwikkel je een grote mate van inzicht en leer je klinisch redeneren. Je gaat verbanden leggen en zet deze op een veilige, verantwoorde en effectieve manier in. Dit leidt tot een massageplan op maat, een veilig en specifiek advies en een goed onderbouwde doorverwijzing (waar nodig).
“Wij leiden professionele sportmasseurs op, die een zinvolle en veilige bijdrage leveren aan het welzijn, het herstel en de prestaties van paarden”
Praktische zaken
Hieronder tref je meer informatie aan over de opbouw van de modules en de docenten. Welke vooropleiding heb ik nodig? Wat kost de opleiding? Hoe schrijf ik mij in? Wanneer zijn de cursusdagen? Het antwoord op deze, en vele andere vragen vind je op de website van Bartels Horse and Health Instituut!
Alle modules bestaan uit 4 dagen. De cursusdagen worden zoveel mogelijk in clusters van 2 dagen aangeboden. De modules 1 t/m 3 bestaan gemiddeld uit 50% theorie en 50% praktijk. In module 4 krijg je vrijwel alleen praktijklessen. Behalve deze cursusdagen volg je een themadag anatomie in de snijzaal op de faculteit Utrecht. Daarnaast is er een speciale oefenmiddag na het theorie-examen.
De totale opleiding duurt ongeveer 1 jaar. Je sluit de opleiding af met drie examens. De praktijkexamens nemen enkele uren op de praktijk- examendag in beslag. Het verslag maak je thuis.
De opleiding staat onder leiding van dierenfysiotherapeut Gisella Bartels. Naast dierenfysiotherapie volgde ze opleidingen op het gebied van bewegingswetenschappen, chiropraxie, dry needling en taping. Ook was ze tot op hoog niveau actief in de sport.
Ook dierenarts Amanda Groen is docent aan de opleiding. Zij studeerde af aan de faculteit diergeneeskunde als een van de besten van haar jaargang en volgde de specialisatie paard. Daarnaast liep ze stages bij gerenommeerde klinieken en volgde ze diverse cursussen en opleidingen waaronder de opleiding tot sportmasseur voor paarden. Amanda richt zich als dierenarts met name op preventieve zorg en educatie.
Tijdens de praktijklessen wordt zij ondersteund door praktijktrainers. Dat zijn sportmasseurs die door haar opgeleid zijn. Ook wordt er gebruik gemaakt van wisselende gastdocenten. Zij zijn geselecteerd op basis van hun ervaring, deskundigheid en didactische vaardigheden. De stageplaatsen worden verzorgd door sportmasseurs die zijn opgeleid door Gisella Bartels.
Vragen over de opleiding?
Heb je vragen over de opleiding tot sportmasseur voor paarden? Neem gerust contact met ons op!