Onze werkwijze

Wij gaan voor blije én gezonde paarden. Ieder paard is uniek en verdient zijn eigen plan van aanpak. Een goede sportmasseur brengt eerst het hele paard in kaart, voordat de massage begint. Dit zorgt voor betere resultaten en voorkomt dat er belangrijke signalen worden gemist.

De sportmasseurs van Paardenmassage Nederland.nl gaan gedegen te werk volgens een vaste werkwijze. Je bent bij ons gegarandeerd van:

“Eerst een uitgebreide analyse, daarna een massageplan op maat”

Analyse

Om je paard zo goed mogelijk te helpen verzamelt de sportmasseur eerst heel veel informatie over je paard. Dit begint met een vraaggesprek of vragenlijst.

Dan worden allerlei zaken besproken zoals jouw doelstellingen, de training en mogelijke problemen. Ook de huisvesting, veterinaire geschiedenis, fysio en smid komen aan bod.

Daarna volgt een grondige inspectie op stand. Daarbij benoemt de masseur de sterke punten en aandachtspunten in de bouw. Daarnaast worden de houding en bespiering van het paard beoordeeld.

Dan volgt een palpatie. De sportmasseur voelt het paard in zijn geheel met veel gevoel af. Is de spierspanning in orde? Is het ergens warm, of is er ergens een zwelling? Lijkt het paard op bepaalde plaatsen gevoelig of pijnlijk? Deze bevindingen worden gebruikt om later gericht te werken aan verbetering.

Vervolgens is het tijd voor de bewegingsanalyse. Een paard moet vrij van ongemakken en beperkingen kunnen bewegen. De masseur observeert of het paard gezond en functioneel beweegt. Eventuele bewegingsbeperkingen of onregelmatigheden kunnen zo naar voren komen. De eigen voorkeuren van het paard worden eveneens duidelijk. Bijvoorbeeld: welke buiging vindt hij makkelijker? Heeft hij een goede wisselwerking in het gebruik van zijn boven- en onderlijn?

Tenslotte voelt de masseur het paard nogmaals af. Eventueel voert hij nog een aantal extra testen uit. Denk bijvoorbeeld aan het laten kantelen van het bekken, een schoftlift, carrot stretch of pijntest.

Een zadelcheck kan een extra onderdeel zijn van de analyse. Aan de hand van een checklist kijkt de masseur in grote lijnen of een zadel op het paard past. Bij twijfel verwijst hij je door naar een goede zadelpasser. Een ander extra onderdeel van de analyse kan zijn om het paard onder het zadel te presenteren of een filmpje te tonen. Zo krijgt de sportmasseur een compleet beeld van het paard en kan het dier nog beter worden geholpen.

Het plan van aanpak

Na de analyse heeft de sportmasseur een goed beeld van de sterke punten en aandachtspunten van een paard. Hierbij is het heel belangrijk dat onderliggende problemen niet zomaar worden gemist.

Bijvoorbeeld een milde onregelmatigheid of een probleem aan de wervelkolom. Als de masseur een dergelijk probleem vermoedt, zal hij je doorverwijzen.

Een sportmasseur uit het register PaardenmassageNederland.nl zoekt niet alleen de samenwerking met de eigenaar en ruiter, maar ook met andere professionals. Zo blijft je paard niet onnodig doorlopen met een probleem.

Dat wat de sportmasseur zelf kan aanpakken, wordt verwerkt in een massageplan op maat. Dat plan is specifiek opgesteld voor de aandachtspunten van jouw paard.

Het plan kan bestaan uit het masseren van diverse delen van het lichaam met verschillende technieken, maar ook uit oefeningen en tips. Bijvoorbeeld op het gebied van training en management. Bij dit massageplan is de ruiter en/of eigenaar nauw betrokken.

Tussentijds evalueren we hoe het paard reageert op de massage en de overige veranderingen. Als het nodig is, stelt de sportmasseur het plan bij. Door dit steeds zorgvuldig in kaart te brengen, boek je optimaal resultaat!

De sportmasseurs uit het register PaardenmassageNederland.nl zijn hele complete, professionele dienstverleners. Ze beschikken niet alleen over fijne, veilige en effectieve massagetechnieken, maar denken ook mee op het gebied van management.

Zijn er zaken die er qua huisvesting, training of begeleiding anders of beter kunnen? Of is het verstandig een paard door te verwijzen naar een dierenarts, zadelpasser, fysio of een andere dienstverlener?

Gezamenlijk gaan we op zoek naar de beste oplossing voor jouw paard

 

Overtuigd van onze werkwijze?

Neem contact op met een van onze professionals en maak een afspraak!