De voordelen van sportmassage bij paarden

Sportmassage voor paarden heeft veel positieve effecten. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen! Wij zetten de belangrijkste voordelen op een rij:

Ontspanning

Hoewel stress soms best functioneel is, moet ieder mens of dier zich ook goed kunnen ontspannen. Op die momenten wordt namelijk gewerkt worden aan herstel, opbouw en het in stand houden van het lichaam. Een massage zorgt voor de afname van cortisol en noradrenaline. Dit vermindert stress en laat het paard ontspannen.

Het resultaat: je paard voelt zich fysiek en mentaal een stuk beter!

Spierspanning normaliseren

Een verhoogde spierspanning is onaangenaam voor je paard. Dit heeft een negatieve invloed op de doorbloeding en het functioneren van een spier. Door een massage neemt de spierspanning af tot een normaal niveau.

Bij masseren komt niet alleen kracht kijken. Hele milde technieken zorgen juist ook voor zeer positieve effecten. Hierbij komen de stoffen histamine en serotonine vrij. Dit noemen ze niet voor niets ‘gelukshormonen’. Ook de reactie van het zenuwstelsel op die prikkels speelt een rol in het normaliseren van de spierspanning.  

Het resultaat: het weefsel wordt zachter en het paard laat vaak uitgebreide ontspanningsreacties zien.

‘De voordelen van sportmassage zijn wetenschappelijk bewezen!’

Pijn verminderen

Paarden laten pijn niet altijd even goed zien. Toch is het voor hen een zeer onaangenaam gevoel. Pijn kan functioneel zijn, maar pijn als gevolg van een verhoogde spierspanning kan beter worden weggenomen. Denk bijvoorbeeld aan gevoelige rugspieren. Gelukkig is dit doorgaans goed te beïnvloeden.

Onze geregistreerde sportmasseurs hebben hiervoor diverse technieken. Die gebruiken ze als prikkels voor de huid en spieren. Ook het verbeteren van de doorbloeding speelt hierbij een rol. 

Het resultaat: de pijnlijkheid neemt af. Voedingsstoffen worden beter aangevoerd en afvalstoffen beter afgevoerd.

Beweeglijkheid verbeteren

Om lekker te kunnen bewegen heeft een paard kracht en stabiliteit nodig. Daarnaast is het heel belangrijk dat hij flexibel is. Dat betekent dat hij in staat is om gebruik te maken van zijn normale mobiliteit.

Pijn, spierspanning of bewegingsbeperkingen vanuit de gewrichten kunnen ervoor zorgen dat die mobiliteit verstoord is. Massage is een heel fijn en veilig middel om deze problemen op te lossen. Hierbij wordt de massage eventueel gecombineerd met oefeningen. 

Het resultaat: de mobiliteit van het paard herstelt en verbetert.

Wij zijn er als jouw paard ons nodig heeft!

Ieder paard is uniek en verdient een massageplan op maat! Onze aanpak is uitgebreid, persoonlijk en professioneel.